Így tesznek boldogtalanná a gondolataid

2018/03/26. - írta: ludrikandi

Az összes eddigi bejegyzéssel arra próbáltam rávilágítani, amit ebben a bejegyzésben összefoglalok. Remélem az mostanra számodra is bizonyítást nyert, hogy a világ- és énképed valójában gondolatok összessége, amelyeket te azonosítasz be tényként vagy tudásként. Ha ez a mondat most meglepetésként ért Téged, akkor kérlek olvasd el újra az előző posztokat és próbáld megkeresni az előbbi mondat értelmét a te olvasatodban. Nem kell egyetértened az én mondatommal, fogalmazd meg a te meglátásodat.

A világ- és énképed egyedi, mint ahogyan mindenkié az. Nincs még egy ember a Földön, akié pont ugyanolyan lenne, mint a tied. Persze ez csak az én feltételezésem, de mivel erre bizonyítékunk úgyse lesz, így nyugodtan állíthatom ezt. Te meg valami mást. :)

Tehát van kb. 7 milliárd ember a világon (állítólag, én még sosem láttam mindet) és ez azt jelenti, hogy van kb. 7 milliárdnyi különböző rendszer. Mindegyik egy-egy sajátságos külön világ. Ugyanott élünk és mégis mindenki máshol. 

Mire is gondolok?

Mondjuk az én világomban a rendőrök okosak, a tiedben bugyuták. Az én világomban a kisebbséget le kell nyomni, a tiedben pedig be kell integrálni. Az én világomban Budapest szép és élhető hely, a tiedben egy olyan ország fővárosa, ahonnan menekülni kell. Az én világomban a szeder egy savanyú izé, a tiedben a legfinomabb gyümölcs a világon. Az én világomban Bandi egy hülye lúzer, a tiedben pedig az egyik legjobb haver. Szerinted amit te gondolsz vagy tudsz az igaz, amit a többiek az pedig nem. Szerintem pedig lehet igaza két egymással ellentétes állásponton lévő embernek is.

Valójában ezek nem igazságok, se az enyém se a tied, ezek csak nézőpontok. Vélemények. Különböző világok. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, egyik sem igazabb vagy hamisabb a másiknál. Egyszerűen csak különbözőek. 

És hogy miért beszélek ennyit arról, hogy a gondolataiddal alkotod meg a világot?

Mert a gondolataink határozzák meg az érzelmeinket, az pedig meghatározza a közérzetünket, lelkiállapunkat, jól-létünket.

Azzal valószínűleg egyetértesz, hogy érzéseid befolyásolják hogylétedet, boldogságodat. Ha éppen fájdalmat vagy félelmet érzel, akkor nem vagy túl jól, szabadulnál az érzéstől, menekülnél, bármi áron megszüntetnéd. Ha éppen örömet tapasztalsz, akkor pedig szívesen menyújtanád a perceket, hogy örökké tartsanak.

Ez eddig azt hiszem mindenkinek tiszta sor.

A probléma csak az, hogy nem annyira tudod hogyan befolyásold az érzéseidet. Persze van néhány dolog, amiről tudod, hogy el kell kerülnöd, mert azokban a helyzetekben rosszul érzed magad és azt is tudod milyen helyzetek okoznak örömet. Viszont ezek sem működnek mindig. Gondolom veled is előfordult már, hogy hiába akartál elkerülni valamit, valahogyan mégis belesodródtál a nemkívánt helyzetbe, amitől rosszul érzed magad. Vagy olyan is lehetett, hogy mégsem érezted benne magad olyan rosszul, mint korábban gondoltad. De az örömtelinek vélt helyzetek sem mindig hozzák meg a várt eredményt, van hogy elmarad a pozitív érzés, vagy nem annyira erőteljes, mint remélted.

És akkor ott vannak még azok a pillanatok, percek, órák, amikor elképzelésed sincs, hogy honnan tör rád a félelem, aggódás vagy éppen az oknélküli jókedv. Ezek az érzelmi hullámok legtöbbször a gondolataid következményei.

Az érzést mindig egy olyan gondolat váltja ki, amit az én/világkép és a valóság összehasonlítása eredményezett. Ha az én/világkép illeszkedik a valósághoz elégedettség, öröm, büszkeség a jutalmad, ha nem, akkor pedig csalódás, frusztráció, aggódás a büntetésed.

Persze ez egyáltalán nem egy ilyen jutalmazós-büntetős játék, de Neked akár így is tűnhet.

Megpróbálom két példán keresztül bemutatni, hogy miről is van szó. Nyugodtan helyettesítsd be a saját gondolataiddal és reakcióiddal a levezetést.

enkep.png

 
vilagkep.png

 

A fenti ábrákat átnézve láthatod, hogy többszörös függésben éled az életed gyakorlatilag minden egyes pillanatát. Természetesen az értelmezések sokkal többfélék lehetnek, mint ahogy az érzelmek skálája is végtelen. Az ábrák a sarkított állapotokat, nagyjából a két végletet tükrözik.

A függést a következő elemek tartják fenn:

  1. Első körben függsz attól a világ- és énképtől, amit születésed óta építgetsz a fejedben.

  2. Második körben függsz attól, hogy hogyan értelmezed a külső eseményeket. Az, ami történik, egyáltalán nem biztos, hogy valóban azt jelentette, amit Te felfogtál belőle.

  3. Harmadik körben pedig függsz attól, hogy milyen érzelmeid vannak az adott pillanatban. Ez alapján ítéled és éled meg jónak vagy rossznak az életedet, a helyzetet, a pillanatot. És végső soron ez mutatja meg, hogy mennyire érzed jól magad a bőrödben.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aboldogsagforrasa.blog.hu/api/trackback/id/tr9713757172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása