Miért kritizáljuk azt is, akit szeretünk?

2018/05/28. - írta: ludrikandi

Hajlamosak vagyunk rá, hogy a hallott és újonnan elsajátított felfedezéseinket rögtön sikeresen teszteljük a környezetünkben élőkön és megállapítjuk milyen gyengeségeik vannak (az Anyám folyton negatív, a Tesóm mindig csak siránkozik...), de magunkon már kevésbé tudjuk ezeket alkalmazni.

Persze a másikban sokkal könnyebb észrevenni a rosszul működő, ártó, gátló rutinokat, mintázatokat. Így nincs is azzal probléma, ha ezt kiszúrod, sőt ajánlom is, hogy vedd ezeket észre és tudatosítsd magadban. Az viszont már nem biztos, hogy ezt feltétlenül közölnöd is kell a másikkal. Főleg legyél óvatos a jótanácsaiddal, ha egyáltalán nem is kérik a véleményedet.

Na szóval hogyan is használhatnád okosan ezt a fantasztikus emberi képességünket, amit egy mondás nagyon szépen kifejez: más szemében a szálkát, sajátunkban a gerendát sem vesszük észre.

De csak úgy érdemes csinálni, hogy mindig észben tartod a következő kiegészítést:

A másik szálkája mindig jelzi a saját gerendánkat!

(vagy a saját szálkánkat)

Hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Nagyon egyszerűen. De tényleg! :)

Gyakorlat (ezt a gyakorlatot ne hagyd ki, legalább olvasd át):

 

  1. Figyeld meg a Másik egy rosszul működő gondolatmenetét!

    Rosszul működő alatt azt értem, hogy nem használ neki, nem jut vele előrébb, sőt hátráltatja, gátolja őt a továbblépésben, a megoldásban, a béke és boldogság megtalálásában. Azok az esetek ezek, amikor azt látod, hogy valaki túlbonyolítja a helyzetét, túlgondolja, az agyalás és komplex gondolati rendszer miatt nem látja a fától az erdőt. Amikor valaki saját magát hergeli bele a dühébe és haragjába vagy saját magát húzza mélyre a fájdalom és szenvedés tengerében.

  2. Ne hívd fel rá a figyelmét egyelőre. Legalábbis nem ez a gyakorlat lényege, de ha úgy gondold tudsz neki segíteni kikászálódni a helyzetből, természetesen tedd meg, amit tudsz, tégy úgy, ahogyan azt helyesnek érzed.

  3. Tudatosítsd magadban, hogy hogyan csapja be saját magát. Hogyan áltatja magát valamivel, amiről nem tudhatja, hogy igaz-e, sőt rajta kívül mindenki más számára egyértelmű, hogy tévedésben van. De ő végletekig hisz a saját gondolataiban. Mert hinni akar bennük.

  4. Vizsgáld meg miért jó ez neki. Milyen örömet talál abban, hogy elhiszi ezt az igazságot, ami valójában stresszt és szenvedést is okoz neki. Talán figyelmet kap, talán a halogatás kényelmesebb neki...

    Milyen más oka lehet, ha örömet nem talál benne. Lehet nincs elég ereje szembenézni a teljes valósággal, lehet nincs ereje beismerni a saját hibáit, a saját felelősségét. Lehet nem elég felnőtt még, így mástól várja a megoldást. Sokminden lehet, de ha jól figyelsz nem csak nyitott füllel hanem nyitott szívvel is, akkor meghallod a válaszokat. Mert a válaszok mindig ott vannak a sorok között.

  5. Aztán amit felismersz a másikban, a másik működése és viselkedése kapcsán, vonatkoztasd a saját életedre. Szinte biztos, hogy van olyan területe vagy helyzete az életednek, ahol ugyanaz történik veled is, csak az nem szúr szemet neked, mert ott Te vagy annyira belemélyedbe a saját gondolatvilágodba, hogy nem látod a fától az erdőt.

  6. Minden amit a másiknak tanácsolnál, Neked is jó tanács lehet. Ezért ha valakinek bőszen megoldást kínálsz mert szerinted annyira egyértelmű és magától értetődő az egész, akkor azt írd le, olvasd át majd vedd sorra az életed megoldatlan konfliktusait és vizsgáld meg melyikre tudnád alkalmazni. Mert biztosan fogsz találni olyat, amelyikre igen. Csak eddig ezt nem vetted észre.

Mikor rólunk van szó, tények és tudás van a fejünkben megkérdőjelezhető és megváltoztatható gondolatok helyett. Mikor a másik helyzetét nézzük, akkor látjuk, hogy amit ő tudásnak vagy ténynek hisz, az valójában csak nézőpont vagy vélemény, amin lehetne változtatni.

Higgyük el, hogy mi sem vagyunk különbek a másiknál. A mi fejünk is pont ugyanúgy ténnyé és tudássá merevít gondolatokat, amelyek valódiságát vagy helytállóságát meg lehetne kérdőjelezni. Csak azt nehezebben tesszük meg, mert az a mi tudásunk, a mi igazunk. És azt nem adjuk egykönnyen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aboldogsagforrasa.blog.hu/api/trackback/id/tr2613991896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása